Sunday, October 31, 2010

Kisah suami isteri


Dalam tengah-tengah study utk OSCE esok, bleh pulak membelek-belek blog orang.... pas2 ditakdir terbace cite nie... suke sgt cite ni... ambek dari blog sahabat sorang tu...

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,
Suamimu


*kadang-kadang kasih sayang itu tersembunyi disebalik perbuatan yg tidak semestinya kita dambarkan, tidak pula seindah kata-kata yg menyejukkan halwa telinga, tidak juga seromatis cerita korea.. cuma yg pasti, dia adalah insan yg tercipta untk kita.. insan yg kita perlukan, bukan yg kita inginkan...(utk yg dh kawin)..ok.. saye dah ngarut...k,,sambung study..(^^)

Good Luck sahabat2 ku...( ni gamba KK time study thn lepas) (^^)hehe..

Monday, October 4, 2010

Kepulangan yang menginsafkan

Kepulangan kali ini betul2 memberi ketenangan jiwa...entah apa la yang nk di tulis..
Setiap kali bertemu kembar kesayangan, ada saja perkongsian yang amat bermakna..
Perbincangan kami sering kali menyentuh soal hati dan perasaan, peringatan dan pengisian yang selalu ingin didengari, yang selalu membawa pemuhasaban diri, rasa semakin sayang, bila hati sama2 mendekati Ilahi, bertemu xjemu, berpisah rasa rindu,... walaupun perangai kami berbeza, tetapi, hakikatnya fikrah kami sama, ingin mengapai cinta abadi ada sentiasa usaha mengubah diri.. Dulu, hati kita tidak seperti ini, halatuju kita berbeza, pemikiran kita berbeza, kita mempunyai kesilapan masing2, mempunyai sejarah hitam yang membawa diri mengenal Ilahi..Alhamdulillah, kerana sekarang, Dia mengizinkan hati2 kita bersatu dalam iman, semoga sentiasa ditetapkan hati di jalan Nya...Semoga pertemuan dan perpisahan kita sentiasa mendapat berkatNya..

Jangan lupa wahai adikku, sentiasalah doakan kesejahteraan arwah ayahnda disana.Jadikanlah ziarah kubur ayah pagi tadi sebagai pengajaran dan peringatan bagi kita yang masih hidup...
Memperingati mati menjadikan hati kita hidup dan sedar akan hakikat sebenar kehidupan, hidup yang hanya pinjaman semata-mata...
Jadikanlah tujuan hidupmu hanya kerana Allah, insyaallah, kau akan temui kejayaan yg sebenar...

Impaian kita sebagai seorang hamba

Pada-Mu Allah kami bermohon
Keberkatan hidup yang berpanjangan
Aman sentosa...Murah rezeki
Tenang beramal mengingati-Mu

Apa yang ada..Semua milik-Mu
Nikmat kau beri hanya pinjaman
Hanya yang sedar tahu bersyukur
Bukannya ia untuk dibangga

Biarlah sedikit asalkan diberikannya
Daripada banyak yang memudaratkan
Berkat di dunia oh indah nikmatnya
Berkat di akhirat balasannya syurga

Manusia sering lalai..Mudah tewas cubaan
Ujian dugaan jadikanlah tauladan

Putaran kehidupan
Pentas hidup untuk penilaian
Jawapan sebenar
Dari tuhan untuk insan
Bersabar hadapi ujian

Berkati hidup kami
Dengan sinar hidayah
Jauhkan segala
Dari pancaroba dunia

Berikan perlindungan
Selamatkan dari fitnah ngeri
Bahana derita
Yang tak mampu kami tanggung


lirik diambil dari kump Nadamurni, hayatilah bersama

pesanan buat adikku,diriku & dirimu...


Friday, June 25, 2010

O...N...G


1st posting yg sgt mencabar, dah masuk 3 minggu, cepat sgt mase berlalu,tp banyak lg yg kena belajar.baru je balik dr wad.igt saje je nk bed,dtg2 je mostly bed kosong..so,alang2 dah sampai,mintak la kat nurse nk wat TPR. kalu mlm weekend je mmg patient xramai,ambek kesempatan ar sambil ambek TPR, g borak2 skali ngn patient..best gak sembang ngn diorang dari dok kat bilik sorang2 dok ngadap dinding je.. bed yg last sy check ada akak yg ade plasenta privia type3..tengah bace novel..akak nie dah hampir sebulan duduk kat wad..mmg die mengadu kat saye duduk kat cnie sgtla boring,dah tahap dewa...

"akak dah khatam berapa novel dah duduk kat wad nie"

"xtau la dek,xkire la plak,tp mmg byk jugak la..,xtau nk buat ape hari2,ambek bp, makan minum tidur,nk tgk tv pun jauh sgt...mmg dah naek boring..nk kelua pun,boleh tgok dinding jela..ape la boleh buat sgt kat hospital ni"

erm...sian plak tgk akak nie,nk wat camne...pp case mmg kena thn wad lame sampai la mase nk wat caesarean...

"kalu akak mengait ni,msti dah dapat wat banyak baju kan"

Teringat pulak pesan akak2 usrah, kerja sebagai dokter nie keje yg mulia, dlm mase yg sama jgn lupa tanggungjawab kita sebagai pendakwah, bawa lah tanggungjawab ini kemana2 pun, termasuk la mase ngn patient...
sampaikanlah apa yang termampu..
betul jugak,bagi seorang ibu yg sedang mengandung, amat penting untuk menjaga emosi ngn elok untuk baca bahan bacaan yg baik2,selalu perdengarkan bacaan al-quran untuk baby, selalu mengaji, insyaallah anak bakal jadi org coleh colehah..
terpikir pulak nk offer akak tu bace majalah solusi,..sgt memberi manfaat..daripada baca novel, lebih elok kalau baca bacaan yg bermanfaat untuk jasmani dan rohani...baik utk ibu dan baby.. so,dah janji ngn akak tu nk belikan satu...sekurng2nyer xde la terbuang mase sgt...

.........................................................................................................................................................................
tadi cite kat wad merah..nie plak cite kat wad oren...

saye mmg suke pg wad mlm2..mase tula dapat buat semue benda,bleh ambek blood bleh wat TPR kekadang dapat join wad round ngn regestra(salah eja kot)..mmg seronok...
mlm2 mase pg ambek darah kat wad oren, nurse cite ade patient yg ambek air selusuh...ooo..menarik nie,1st time denga name air tu mase bace novel dr farhan,Kasih Medic kot tajuknyer..mmg sagt biase org mengandung ambik air tu bagi senang bersalin..

sorang kawan ni tanyer.."air ape2?"

dgn confidentnyer menjawab"nie air selalu org2 tue bagi,dah dibace dgn ayat2 tertentu..rasenyer ayat2 dari al-quran,selalu bagi kat org nk bersalin,bagi senang lahirkan anak, tapi kalu silap mase,terbagi awal,mybe bleh coz pre-term labour,elok kalu minum mase nk dkt beranak,bleh cptkn contrction"

"dek oi,,bukan pre-term labour,fetal distress la...",nurse tegur..

hehe...kan dah silap..confident je...xpasal2 kne gelak ngn nurse..

........................................................................................................................................................................

baru dapat observe 2x delivery...dua-dua patient saye susah nk beranak ambil mase dalam 1jam lebih....duduk kat labour room nie selalu wat hati tersentuh,bukan hanya mata mengobserve,hati pun sekali terobserve..sakitnya lahirkan anak hanya tuhan saja yg tahu...saye xpenah rase lagi la,tp tgk keadaan ibu2 nie pun dah cukup buat hati tersentuh,mcm nie rupanya susah lahirkan anak,baru mata yg memandang je yg terasa,apetah lagi ibu yg memikul.mase 1st time tgk bayi keluar,sgt tersentuh hati sampi xperasan air mate meleleh.gembire xtergamabr.hati ibu apetah lagi..patut la Allah letakn syurga dibawah tapak kaki ibu, kekuatan dan pengorbanan ibu xternilai...buat rase diri lebih menghargai kehadiran ibu di sisi,...mcm manalah ummu lahirkan anak perempuan yg sorang nie..

sejak dah observe nie,dah lame dah nk cari tips nk senang beranak...untuk bakal2 ibu yg akan mengandung....kalu bleh bia anak kua laju2....xnk lemas lame2..org kate kene slalu bersenam,plg senang pun jongging ar..so,,kpd bakal2 ibu,.jogging2 la selalu kat tasik permaisuri...nanti leh la senag beranak..

ni ade tips lain yg saye kutip dari blog org...kalu ade lagi nti saye tambah..

nie petua dr dokter Asma dr pusrawi:
  • banyakan berjalan
  • banyakn 'bersama' suami
  • minum air kelapa
  • makan sesudu minyak zaitun sehari
  • banyakn baca surah Al Waqiah dan usapkan ke perut
selalu org kerja kuat senang nk beranak..nenek cakap..sbb die dah lahirkan 10 anak..nenek kerja buat bendang...sampai skrg maseh kuat ag..

xleh tulis byk2.kne tito skrg...kalu ade sahabat2 nk share tips ag bleh la suarekan..
tgh mencari tips ag...harap dapat kongsi bersama...

#esk kne ngn awal, dah janji ngn nurse nk ambek darah kol 6 pg..




Wednesday, June 2, 2010

Satu Cinta


video

Satu Cinta-Star five

Ku memohon,
dalam sujudku padaMu,
ampunkanlah segala dosa dalam diri,
ku percaya Engkau bisa meneguhkan,
pendirianku, keimanan ku.....

Engkau satu cinta yang selamanya aku cari,
tiada waktu ku tinggalkan,
demi cintaku kepadaMu....

Walau seribu rintangan,
kan menghalang dalam diri,
ku teguhkan hati ini,
hanya padaMu,
ku pasrahkan.....

Oh Tuhan,
selamatkanlah hamba ini,
dari segala fantamorgana dunia,

Oh Tuhan,
jauhkanlah hamba ini,
dari hidup yang sia-sia............

saat senangku,sedihku,gembiraku,,walau dimana,,,ku harap Kau sentiasa disisi ku yg lemah ini,
tekadang,hati berkecamuk, hilang arah tujuan, iman bergelora,,ku cuba mencari jalan pulang,jalan yg menuju cahaya cintaMu,keredhaanMu,,
walau kekadang,tidak ku jumpa,ku tetap mengharap walau setitis keampunanMu,
hamba ini tekadang lemah menghadapi ujianMu, ku pohon secabis kekuatan dan ketabahan..
sukar ku ungkap rasa hati ini, kesedihan ku, kebersalahanku, kecintaanku,, pengharapanku...
ku lebih memahami diri ini,kerana sendiri berasa..namun Kau jauh lebih mengenali diriku, isi hatiku, apa yang terbaik untuk empunya diri kerna Engkau pemilik hatiku & empunya nyawaku...
seringkali pengharapan ku menggunung tinggi,
namun tekadang ku tidak pandai mengadukan semua itu padaMu,
kerna ku rasa malu dan hina,
adakah aku layak untuk semua itu,
hanya berbekalkan senipis iman,adakah ku layak menghadapMu,
namun ku kumpul segenap harapan dan penghambaan diri..
Ya Rabuulizzati, betapa kasih dan sayang Engkau kpd hamba hina ini,
rahmat MU melangit luasnya...

pengaduan ku terungkap dalam lirik lagu ini, ini lah ayat2 cintaku..... SATU CINTA yang ku cari segenap hidupku....

p/s: suke sgt lirik lagu ni..bisa buat hati tenang..nk korang hayati gak lirik ni.buat muhasabah diri(^^)

Wednesday, April 28, 2010

Rezeki Si Putih



ni Putih yg dah dicelup


Kucing saye namenyer Putih, die sangat suke makan ikan...selain ikan mmg dia akan tolak,ayam pon die xpandai makan.. hari2,bila nk goreng ikan,kne ambik kira sekali untuk Putih, ibu ngn nenek die..untuk Putih n de geng je kena spare part 3 eko ikan, sehari mkn 3x.. nasib ko la putih, hari2 mkn ikan kembong(kne ikut favourite tuannyer le)


Kucing korang pon mesti suke makan ikan jugak kan?mcm kucing saye..Hari-hari makan ikan,mmg mknn kesukaan kucing adalah ikan, tapi pelik kan,kucing tak pernah pegi sungai untuk memancing ikan atau tangkap ikan sendiri kat laut macam manusia,sbb kucing xberkemampuan nk buat cam2..Jadi, apa caranya kucing buat untuk dapatkan ikan???

Kucing pon pandai bodek tuannya..Bila lapaq ikan je, kucing akan cuba dekati tuannya,mula la kucing akan mengesel2kan badannya ke kaki tuannya, dan cuba bermanja-manjakan diri, kita pun mmg mudah layu ngn kemanjaan kucing nie...dengan belas ikhsan dan kasih sayang, kucing pun dapat la habuan ikan nya yang di idam-idam kan..Inilah falsafah rezeki kucing..

Cuba kita kaitkan dengan kehidupan seharian,macam kita juga, untuk dapatkan kehidupan yang baik, kena dekati Tuan kita, siapa Tuan kita,? Dialah Allah Yang Kaya dan Agung, Robb sekelian alam.

Kita mestilah kenali, cuba mendekati dan "bermanja-manjalah" kepadaNya. Nescaya kelak, kita akan dikasihi dan dirahmatiNya. Pasti kita akan dikurniakan rezeki yang tidak disangka-sangka. Kasih sayang Allah tiada sempadan, Dia amat suka hambaNya meminta kepadaNya.. Pabila kita dekat dengan Allah, hidup pastikan tenang walaupun ditimpa kesusahan, kerana kita percaya, Allah akan sentiasa disisi mendampingi kita..orang yang jiwanya tenang adalah orang yang sentiasa mengingati Allah...

Ingatlah, sesungguhnya jangan ingat dengan hanya qudrat dan segala usaha, susah payah kita, kita pasti mampu memperoleh rezeki,ini semua hanya dengan kiizinanNya, kita tidak akan dapat rezeki tanpa belas ihsan dan kasih sayangNya serta rahmatNya...ingatlah,kita ini hanya sebagai hamba..

Lihat sajalah, bagaimana si kucing yang dikejar dan diburu oleh tuannya kerana mencuri ikan. Kucing tu tetap dapat ikan tetapi dalam keadaaan tuannya tidak redha dan marah kepadanya. Jadi,apa gunanya>>>Kekadang, orang yang tidak solat, xtunaikan tanggungjawab sebagai hamba, banyak melakukan maksiat,tetapi dia tetap dapat rezeki, kadang-kadang melebihi mereka yang taat dan soleh, tetapi rezeki yang diperoleh itu tidak ada keberkatannya disisi Allah..

Pabila rezeki diberkati, kita sentiasa berasa cukup walaupun sedikit, bila dapat banyak, diagihkan dan diinfaqkan kpd yang berhak,rezeki yang diperolehi menjadikan kita lebih taat kepadaNya...Hati sentiasa tenang dan tenteram...Janganlah kita jadi seperti kucing yang mencuri ikan tuannya, jadilah seperti Si Putih yang memanjakan dan memperhambakan diri pada tuannya, yang sentiasa mengharapkan belas ihsan dan kasih sayang tuannya..

Cukuplah Allah tempat kita bergantung dan berlindung...........

In a nutshell(ayat time spm dulu), kalau nk rezeki sentiasa dimurahkan, peganglah kepada Falsafah Rezeki Kucing ini..











......................................................................(^^)...........................................................................................


Pagi tadi, dengar ceramah kat TV9..Tanyalah Ustaz....setiap hari pukul 7-8pg,sblm sarapan pg,kne bagi santapan dulu kat hati nie...mmg xboleh tinggal....kali ini,sesi dgn ustaz syed hisyam(kalu xsilap la) bg tazkirah tentang PELABURAN AKHIRAT...ni antara point2 yg sempat saya salin(saje nk tulis kat blog,takut buku catitan ni ilang) smoga kita dapat menfaat bersama...




  • sedekah yang paling baik adalah ketika kita senang, dan dahulukan lah bersedekah kepada ahli keluarga. Sebaliknya, apa yg selalu berlaku kebanyakan sekarang, time dah sakit tenat dah nk dekat nazak,barulah teringat nak bersedekah dan menginfaqkan harta...


  • keadaan yang paling afdal untuk bersedekah adalah ketika keadaan sihat, ketika ada perasaan tamak harta, ketika takut faqir dan ketika teringin nak jadi kaya...bila saat ketika ini kita bersedekah..Masyaallah...betapa besarnya ganjaran pahala yang kita dapat.. Allah saja yang tahu..


  • sebelum kita meninggal dunia, harta yang ditinggalkan, paling banyak yang boleh di laburkan fisabilillah adalah 1/3 saja,,yang selebihnya hendaklah dilaburkan untuk anak-anak dan keluarga,kerana dengan melabur untuk anak2, kita akan mandapat saham yang lagi besar di akhirat kelak, tapi dengan syarat, tinggalkan anak2 dan isteri dengan didikan agama yang kukuh,supaya harta yg ditinggalkan itu menjadi harta yang berkat dan anak2 soleh menggunakan harta tersebut kejalan yang benar,manfaatnya berterusan untuk si mati...ingt..harta yg ditinggalkan hendaklah berpasakkan didikan agama yang kukuh utk anak2 dan keluarga,...supaya keberkatan itu ada dan manfaatnya berterusan


  • huraian hadis riwayat Imam Bukhari: Nabi pernah berkata, setiap pagi akan ada 2 malaikat turun ke bumi utk berdoa, malaikat 1st berdoa,"Ya Allah, berikanlah kpd org yg bersedekah dgn ganti yg lebih baik dari harta rezekiMu, dan kesejahteraan kpdnya".. malaikat 2nd berdoa, "Ya Allah, berikanlah kpd org yg kedekut bakhil ini kemusnahan"..tengokk..malaikat pun turut mendoakan org yg bersedekah..sedekah yg paling ,mudah adlh degn m'beri senyuman...ingt..senyuman adalah sedekah yg paling murah,tapi besar manfaatnya..


  • Allah beri jaminan, kalau kita ikhlas bersedekah dan sentiasa bersyukur, Allah akan ganti dgn sesuatu yg lebih baik


Sedekah diibaratkan seperti kebun yang di basahi oleh hujan,tidak kira samada hujan itu lebat atau tidak,, kebun itu tetap subur membuahkan hasil-hasilnya,...seperti org yg bersedekah,,tidak kira sedikit mahupun banyak..asalkan hati ikhlas kerana Allah....


Wednesday, April 21, 2010

CUTIKU BERSAMA SANG SEMUT


Malam yg buat ku xlena lagi uh,malam yang kian berlabuh...mata masih terutuh,tidak terasa kabuh...
dah hampir seminggu bercuti, duduk rumah goyang kaki??..takk..cume jadi anak dara sepenuh hari..hari2 masak kari, entah bila nk merase makan ikan keli^^(nie merepek je)

Mmg niatku sebelum balik Kedah,nk bertandang sebentar ke Kuala Selangor, nk ziarah ummiku, dah hampir berbulan-bulan xbalik, seronok agaknyer dok kat kolej. Tapi apakan daya, ummu ku perlu didahulukan, khidmatku lebih memerlukan di sana, khidmat sebagai anak kpd seorang ibu..

Seminggu sudah aku di Kedah, bila time cuti jer,mesti rase mase tu berjalan dgn lambat sangat, mungkin sbb xtau nk wat ape,atau hari2 buat benda same, tp xpe,asalkan diri berkhidmat, memberi manfaat kpd ummu, tok dan pakngh,sekurang-kurangnyer dapat ringankan sikit-dikit beban kerja ummu, hari-hari tanpaku di rumah,ummu sgtla penat, perlu take care pakngh dan tok, dalam masa yang sama ummu kena mengasuh Nana(anak jiran),..mmg besar pengorbanan ummu,hari-hari tegar menjalani hidup dgn penuh kesabaran...mmg ummu ku ibu mithali,.. sementara cuti ni,aku ambil alih untuk menjaga pakngh dan tok yang dalam keuzuran.

Cuti ini,banyak memberi ku peluang bermuhasabah diri, memperbaiki diri, meningkatkan kekuatan diri,untuk menempuh mehna tribulasi, yg sedang dan bakal ditempuhi, masih panjang perjalanan ini, perjalanan yang tidak tahu bila kan berakhir, hanya rahsia Ilahi..hanya sebagai hamba abdi..

Pagi td,slps memandikan pakngh, aku sambung pakai kan baju dan lampin, seperti biasa rutin harian ku menggantikan ummu, dari tadi asyik lihat pakngh dok tiup2 dinding..

"Pakngh wat ape2"

"ni ha..semut banyak sangat,hampir nk masuk telinga pakngh"

"mmg skrng nie musim semut ye pkngh, pantang tinggal makanan sikit,kejap je diorang dah urung,bukan takat mknn,org pon die boleh urung"

"tapikn pakngh,shiqin pelik la, diorangkan xde idung,camner diorang leh bau mknn,dah tu, bukan datang seko je, ajak satu geng pulak tu"

"semut die xde idung,tp diorang gune sesungut,bende tu jugak la die gune tok berkomunikasi ngn geng2 die yg lain"

"patut la selalu tengok semut laga2 kepale bile jumpe"ermm..baru aku paham

"Ye Shiqin, semut xmacam manusia, semut xpentingkan diri sendiri, bile seko je dapat mknn, cepat2 die panggil geng2, sbb tu semut suke berlage kepale, nk ajak semut2 lain urung mknn same2..sbb2 la jarang tegok semut makan sorang2..msti ade geng..kalau bertembung jer, mesti bagi diorang lage kepale,tanda memberi salam agaknya..semut xsombong, bukan macam kebanyakan manusia, mementingkan diri sndiri, bila dapat kesenangan,xnk dikongsi bersama, nk berjaya sorang-sorang,xnk bantu sahabat2 yang terkecundang, bila dah susah baru nk cari kawan sedara mara, ukhwah semut nie kite kena contohi, sentiasa memberi salam dan mendoakan sahabat2 setiap kali bertemu."
kebetulan masa tu tengok berita tentang pengeboman di Pakistan.

"cube tengok berita tu,baru je cakap dah ade contoh depan mata,nie la ummat Islam akhir zaman, tu x lain,orang Islam sendiri la ni yang mengebom sesama Islam, Islam memusuhi sesama saudara seIslam,masing2 nk menjatuhkan antara satu sama lain, yang ketawa kenduri besar,orang Amerika, org Yahudi laknatullah.Tengok sajalah politik negara kita, disebabkan kuat berparti,nilai dan semangat seIslam punah,masing2 nk tertelangkah nk rebutkan kuasa yang bersifat sementara,hingga memakan rasuah,mengabaikan tanggungjawab menjaga kebajikan ummah,negara xkan aman n tenteram selagi mana negara tidak dipimpin oleh pemimpin yg paham agama dan mengamalkn prinsip2 Islam sebagai cara hidup."ianya bermula dari seorang pemimpin" pkngh berucap panjang.

Aku termenung sejenak.....begitu lemahnya umat Islam kini.YaAllah,mmg benar, petanda kiamat makin jelas..xdapat disangkal lagi, jauh di sudut hatiku berbisik, hari itu pastikan tiba, saat dimana ISLAM pasti bangkit semula..pasti kan muncul pemimpin itu...pemimpin yg membawa kemenangan ISLAM dengan izinNya..

Ya Allah,betapa kerdilnya diri ini,hanya belajar dengan semut dapat mengungkap segenap hikmah,mmg setiap kejadianMU pastikan ada hikmah yang KAU sembunyikan..

BELAJAR TAWAKKAL DRPD SANG SEMUT

Teringat pula cerita yg aku baca semalam dlm Buku tulisan Ustz Pahrol, Di mana DIA dihatiku? BELAJARLAH TAWAKAL DARIPADA SEMUT,cukup tertarik dgn cerita ni, teringin sgt dikongsi bersama,semoga memberi manfaat,

Kisahnya tentang komunikasi antara seekor semut dgn Nabi Sulaiman...
Suatu hari, Nabi Sulaiman bertanya kpd seekor semut tentang berapa byk mknn yg diperlukan untuk hidup dlm setahun. Semut menjawab, ia hanya perlukan mknn sebanyak sebiji butir gandum. Lalu Nabi Sulaiman memasukkan semut dlm sebuah botol dgn diletakkan gula sebesar sebutir gandum, kemudian mulut botol ditutup.

Cukup setahun, mulut botol dibuka, anehnya baginda dapati hanya separuh drpd sebiji butir gandum itu yg habis dimakan oleh semut.Nabi Sulaiman bertanya,mengapa begitu jadinya, sedangkan semut pernah cakap yg dia perlukan sebiji gandum untk setahun.

Dengar ya penjelasan sang semut,"jika di luar botol rezekiku dijamin sepenuhnya oleh Allah dan aku yakin ALLAH pasti akan mencukupkan rezekiku.Oleh itu aku xperlu risau. Tapi,bila dikurung manusia(Nabi Sulaiman), aku ambil langkah berjaga-jaga dan berjimat cermat krn xyakin dgn sifat prihatin manusia.Mana tahu kalau2 manusia terlupa lalu die terkurung lebih dari setahun?Apa yg akan jd padaku?

SO, moral of de story, belajarlah sifat tawakkal dan ihktiar dari semut,Bergantunglah hanya pada ALLAH dlm soal rezeki,jgn sekali-kali bergantung pd sesama makhluk.Allah jualah yg berhak menahan juga menurunkan rezeki kpd hambaNya.Contoh keadaan yg diberi dlm buku ini,kalau ada pihak yg kata, saya jamin, bekalan makanan dan simpanan minyak petrol utk sekian tahun,jgn terlalu yakin..kita tidak berhak utk mentadbir masa akan datang, itu semua ketentuan ALLAH,bertawakallah hanya kpd Allah dan ikhtiar dengan kudrat yg diberi..

Semut..OH..Semut....takala semut sdg tidur dimlm hari,nyamuk pulak berjaga cari rezeki,, dok ketik2 kaki cek dari tadi....wahuh!!!!gatal sekali...nyamuk nie suwoh aku tido agaknyer..

sampai sini saja celoteh saye....semoga memberi manfaat...sblm tu saye nk tinggalkan sajak yg dipetik bulat2 dari buku Di mana DIA dihatiku..cukup menusuk kalbu...buat tatapan hamba-hambaNYA yg sentiasa mendambarkan kasih dan rahmatNYA..

Pandanglah ke bawah
untuk sedar nikmat yg melimpah
pandanglah ke atas
untuk insaf amalmu yang terbatas
moga di situ nanti takut dan harapmu bersemi

Kekadang mahmudah tidak dapat dicapai dengan amalan
tapi harus ditempa oleh kerikil ujian
sering kali kealpaan dan mazmumah diri
diperingatkan oleh kesempitan rezeki

Sejauh mana kita mengasihi manusia
dibatasi oleh seutuh mana kita pada Yang Esa
hitunglah kesyukuranmu
bukan kesukaranmu

Kekadang TUHAN menyempitkan
agar engkat tidak hanyut dalam kesenangan
kekadang DIA melapangkan...
agar engkau tidak selalu dlm kesempitan...
kekadang DIA melepaskan kau drpd kedua-duanya..
agar engkau tidak bergantung kepada
sesuatu selain-NYA...........

RAHMAT ALLAH ITU TERBENTANG LUAS UNTUK HAMBANYA YANG MENAGIH KASIH DAN KEREDHAANNYA....JADILAH HAMBA ITU....

Thursday, March 18, 2010

TIP PANJANG UMUR



Mlm nie xtau le nape tetibe jer xleh nk lelapkan mate, rase cam lapang dada jer..segar semacam. Selalunyer circardiac rythm idop sye xcam nie,tepat kol 12 gerenti abes lena ar. After study group td terasa plak nk bace kitab Adab nie, memandangkan esk usrah saye kena bentang bab SILATURRAHIM.

Kali nie, sye bukanlah nk kongsi pasai tips nk panjang umur,tajuk2 gimik je, cuma nk kongsi sedikit-dikit ilmu yg sye baru bace td, smge memberi manfaat.

Diriwayatkan drpd Jubair bin Muth'im r.a., drpd Rasulullah s.a.w.,bersabda:

"Syurga tidak akan dimasuki oleh org yg memutuskan hubungan silaturrahim,"
riwayat al-Bukhari,Muslim,Abu Dawud & at-Tirmizi.

Silaturrahim tu maksudnya hubungan kaum kerabat n kekeluargaan-org yg ade pertalian darah ngn kita(termasuk kekawan n jiran2).

Bagaimana nk mengeratkan silaturrahim??

- boleh dieratkan dgn memberi harta, memberi bantuan, dan pertolongan dlm menyampaikan hajat, menolak kemudharatan, bersemuka,mendoakan,mengeratkan dari apa shja yg termampu dlm kebajikan dan menolak apa yg termampu dari keburukan.(menurut Ibnu Abu Jamrah)

Dlm huraian hadis nie ade 2 golongan yg putuskan silaturrahim, 1st org yg putuskan silaturrahim, tp die xmenghalalkn pown perbuatan tue@kate org mude2, die nie ego, tau dah perbuatan2 haram, tp xmau berlapang dada memaafkan org. Golongan nie dikatakan tidak akan memasuki syurga awal2 bersama golongan yg terdahulu.

2nd, org yg memutuskan silaturrahim n anggap perbuatan tu halal tanpa sebarang sebab n kekeliruan, padahal die tau pengharamannya, samalah dgn org yg menghalalkan sesuatu yg haram disisi agama iaitu glngn murtad, maka golongan nie tidak akan memasuki syurga selama-lamanya.

Lepas bace hadis nie, baru tau betape besarnyer dosa memutuskan silaturrahim dlm hubungan kekeluargaan especially ngn parents, terasa pulak diri nie, adakah sye betul2 menjage hubungan ngn mak-mak & arwah ayah..al-maklumlah, mak ade 3, hidup dlm keluarga yg agak besar, adik beradik 15 org total, nk menjaga hubungan ngn memerlukan kesabaran yg tinggi, 15 org,15 macam kerenah, kekadang terlepas jugak kate2 kasar yg menyinggung perasaan, pas2 mula la xbercakap seharian, SEKEJAP JE XBERCAKAP, dlm hubungn family nie, ape org veteren ckp, bulu ayam bila dicarik-carik,nti cantum balik gtu..teringt plak zaman muda2 dulu, bila gaduh jer ngn Amai, mula la main tarik2 rambut,pastu kite la org 1st yg nangis dlu...Tp kenangan2 menjadikan hubungan family makin rapat,

Alhamdulillah, walaupun slps ayah meninggal, hubungan kekeluargaan antara 3 mak(ummi, ummu, walidah) masih rapat macam dulu, walaupun dah xduduk sebumbung, rase bersyukur sgt kerana dikurniakan kebahagiaan dlm family. Dgn izin Allah,perkahwinan ayah ini mmg menghubungkan silaturrahim antara 3 insan yg pada asalnya asing sesama sendiri. Semoga arwah ayah sentiasa di bawah naungan rahmat Allah dan rohnya berbahagia di sana bersama para solih-solihin.Amin..

Dalam mengejar kebahagiaan hidup sebenar, menjaga hubungan ibu bapa amat penting termasuklah ibu n bapa mertua(in future), tidak akan ada keberkatan & kebahagiaan dlm kehidupan walaupun kita peroleh kejayaan sebesar manapun, selagi mana kita bermasalah & menderhaka kpd ibu bapa-even membuat hati mereka terguris pon(dengar tu shiqin!!).

Berpijaklah dibumi yg nyata, jgn asyik sibuk study jer sampai lupe nk call mak ayah kat kampung, bila dah masuk alam pekerjaan nanti apetah lagi, cuba2lah meluangkan masa bersama mereka.(lame dh xcall umu kat kg).Dahulukan mereka dlm segala urusan selagi mana xmelanggar syarak. Dalam urusan membuat kebajikan sekali pon,utamakan kaum keluarga dulu sebelum bersedekah kpd org lain, berbuat kebajikan kpd kaum keluarga yg memerlukan adalah lbh baik dripada bersedekah kpd fakir miskin.

Hadis Nabi: "memberi sedekah kpd fakir miskin dikira satu sedekah, dan memberi sedekah kpd mahram dikira 2 sedekah iaitu sedkah dan mengeratkan silaturrahim"
(Sunan ad-Darimi)


Huraian pesanan Nabi S.A.W yang bermaksud;
"Sesiapa yang nak umurnya panjang, rezekinya murah, dielak daripada mati yang mengaibkan, hendaklah dia menghubungkan silaturrahim"
Ermm,,barulah masuk tajuk,,TIps nk panjang umur. Nk panjang umur, knelah menghubungkan silaturrahim. Tp, panjang umur dlm hadis nie, bkn bermaksud ajal kita dilewatkan atau ditangguhkan, tapi, ada makud lain, Bila kita menjalinkn silaturrahim melalui berbuat baik, dgn harta, khidmat & seumpamanya menjadi sbb kpd taufik utk melakukan ketaatan & dipelihara drpd melakukan maksiat hidup,drpd itu, lahir sebutan & pujian yg baik drpd org lain walaupun slps kematian kita, inilah yg dikatakan umur yg kedua utk kita.Bukanlah kita buat utk dptkan pujian tetapi ini adlh lumrah manusia. Manusia yg berbuat baik & menghubngkan silaturrahim,pujian dan sebutan berkekalan sungguhpun telah meninggal.
Boleh jadi sebutan yg baik itu disebabkan oleh:
  • ilmu yg boleh dimanfaatkan
  • sedekah jariah
  • anak soleh yg mendoakn untuknya.
Semoga diri nie menjadi & mendapat zuriat soleh-solehah yg mendoakan & didoakan kebahagiaan hidup di sana.
Renung2kan lah, bagaimana silaturrahim kita dgn ibu bapa, adakah terjaga sebaiknya, begitu juga dgn adik beradik, sahabat2 dan jiran2.Adakah cukup kebajikan kita trhadap mereka.Bukan balasan dan pujian yg diharapkan,tetapi keredaan dan kasih sayang Allah yg ditagihkan. Bila Tuhan sayang, hidup kita akan cukup segalanya... Serba serbi akan jadi cukup walaupun xseberapa.

Biarlah sedikit,asalkan diberkati-NYA,
Daripada banyak, yg memudaratkan,
Berkat di dunia oh indah nikmatnya,
Berkat di akhirat, balasannya SYURGA...

Biarpun dah pukul 4pagi,
Mata nie masih segar di bayu angin pagi..
Dipaksa juga utk ditutup, tapi hati xbagi,
alang2 dah pagi,
Pergila gosok gigi,
Buatla apa yg patut nanti,
Pastu bace nota Patologi,
Byk x cover lagi,
Exam makin dekat ni,
Ape tulih2 lagi ni,
Cepat pegi....

hehe....sampai cini wat kali nie...
SALAM Tahajjud..


Monday, March 1, 2010

CERMIN HATI




Salam sahabat,lame dah xupdate blog nie,hampir 4 bulan. Bukan salah masa yg xmengizinkan cuma tiada kekuatan utk menulis, semenjak 2 menjak nie,kurang diberi santapan rohani. Rasa macam jiwa kekosongan, tetiba je rase rindu ngn sahabat2 seperjuangan dulu.. Rindukan nasihat n peringatan. Hati kata rindu pada persahabatan sejati yg membawa ke jalan Ilahi. huhu....mane korang semue...

Mmg manusia nie kekadang ada masa iman naik n turun, ada masa kita lalai dan sibuk seketika ngn dunia, lupakan Tuhan, tp jgn biarkan kelalaian tu berterusan dalam diri kita, celikkan hati, muhasabah diri, kuatankan iman kembali pada Tuhan. Tuhan xberhajat kpd hamba-Nya, tetapi kita lah yang berhajat dan memerlukan-Nya. Jgn biarkan tompok hitam menyelubungi hati, kelak ia kn mengeras n susah tok di cuci, tu tandanya penyakit hati, disebabkan hati dah mati( cam pantun plak)...diri nie kena sentiasa diperingatkan dgn santapan rohani...

Alhamdulillah, sekurang-kurangnya masih dapat mengikuti usrah KARISMA di sini ngn makcik Zai, dapat santapan tiap2 minggu, cik zai bagaikan ibu di sini,beri nasihat kpd anak2 usrah, kekadang kami berusrah di rumah makcik sndri n kalu ada apa2 program, cik zai xlupa untk ajak kami seusrah. nasihat2nya mmg bernilai, beri kesan di hati..setiap minggu sy ternanti-nanti usrah ngn cik zai, rasa seronok dapat berusrah. smlam kali baru berusrah,mmg masa yg sy tggu2kn....one of us share something about penyakit hati..segala perbuatan n tingkah laku semuanya mereflekskan hati kita dimana letaknya pandangan Allah, bila hati kita dikotori, bisikan syitan n nafsu menguasai diri.

Tanda bagi org yg mati hatinya:
-tidak berasa sedih jika xdapat wat amal kebaikan
-tidak berasa menyesal slps wat dosa
-suka bersahabat ngn org yg lalai n mati hatinya

Akibat matinya hati, manusia akan cintakan dunia dan seisinya termasuklah harta, pangkat, wanita dan etc, lalai dari mengingati Allah, lebihkan keduniaan dan tidak mengawal diri dari melakukan maksiat, sbb matinya hati bermula bila kurangnya santapan rohani...

Bagi yg hidup hatinya, dia kan berasa gembira bila dapat buat kebaikan dan amal ibadat, tetapi kegembiraan ini xsampai tahap berasa ujub dan bangga dalam diri, sentiasa rasa takut dan harap kepada Allah...

Doa Rasulullah SAW:

Ya Allah jgn lah Kau matikan hatiku slps Kau memberi petunjuk pdku,
Jadikanlah hati ini cinta kpd-Mu,
dan cinta kpd org yg mengasihi-Mu,dan apa saja yg membawa daku menghampiri cinta-Mu,
Jadikanlah cinta-Mu itu lebih aku hargai drpd air sejuk bg org kehausan,
Ya Allah, sesungguhnya aku memohon cinta-Mu,
dan cinta org yg mencintai-Mu,serta cinta yg dpt mendekatkn aku kpd cinta-Mu,
Ya Allah, apa saja yg Engkau anugerahkan kpdku drpd apa yg aku cintai,
Maka jadikanlah ia kekuatan untukku mencintai apa yg Kau cintai,

Dan apa saja yg Kau singkirkan dari apa yg aku cintai,
Maka jadikanlah ia keredhaan utkku dlm mencintai apa yg Kau cintai,
Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu sesuatu yg paling aku cintai drpd cintaku kpd keluargaku, hartaku dan air sejuk pd saat kehausan,
Ya Allah, jadikanlah aku cinta-Mu, mencintai malaikat-Mu,Rasul-Mu dan hamba-Mu yg soleh.

Ya Allah, hidupkanlah hatiku dgn cinta-Mu dan jadikan aku mencintai-Mu dgn segenap cintaku dan seluruhusahaku demi keredhaan-Mu

(Hadis riwayat At-Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda, Inilah doa yg dipanjatkn oleh Nabi Daud a.s)

Semoga diri ini sentiasa diberi kekuatan dan ditetapkan iman...