Friday, June 25, 2010

O...N...G


1st posting yg sgt mencabar, dah masuk 3 minggu, cepat sgt mase berlalu,tp banyak lg yg kena belajar.baru je balik dr wad.igt saje je nk bed,dtg2 je mostly bed kosong..so,alang2 dah sampai,mintak la kat nurse nk wat TPR. kalu mlm weekend je mmg patient xramai,ambek kesempatan ar sambil ambek TPR, g borak2 skali ngn patient..best gak sembang ngn diorang dari dok kat bilik sorang2 dok ngadap dinding je.. bed yg last sy check ada akak yg ade plasenta privia type3..tengah bace novel..akak nie dah hampir sebulan duduk kat wad..mmg die mengadu kat saye duduk kat cnie sgtla boring,dah tahap dewa...

"akak dah khatam berapa novel dah duduk kat wad nie"

"xtau la dek,xkire la plak,tp mmg byk jugak la..,xtau nk buat ape hari2,ambek bp, makan minum tidur,nk tgk tv pun jauh sgt...mmg dah naek boring..nk kelua pun,boleh tgok dinding jela..ape la boleh buat sgt kat hospital ni"

erm...sian plak tgk akak nie,nk wat camne...pp case mmg kena thn wad lame sampai la mase nk wat caesarean...

"kalu akak mengait ni,msti dah dapat wat banyak baju kan"

Teringat pulak pesan akak2 usrah, kerja sebagai dokter nie keje yg mulia, dlm mase yg sama jgn lupa tanggungjawab kita sebagai pendakwah, bawa lah tanggungjawab ini kemana2 pun, termasuk la mase ngn patient...
sampaikanlah apa yang termampu..
betul jugak,bagi seorang ibu yg sedang mengandung, amat penting untuk menjaga emosi ngn elok untuk baca bahan bacaan yg baik2,selalu perdengarkan bacaan al-quran untuk baby, selalu mengaji, insyaallah anak bakal jadi org coleh colehah..
terpikir pulak nk offer akak tu bace majalah solusi,..sgt memberi manfaat..daripada baca novel, lebih elok kalau baca bacaan yg bermanfaat untuk jasmani dan rohani...baik utk ibu dan baby.. so,dah janji ngn akak tu nk belikan satu...sekurng2nyer xde la terbuang mase sgt...

.........................................................................................................................................................................
tadi cite kat wad merah..nie plak cite kat wad oren...

saye mmg suke pg wad mlm2..mase tula dapat buat semue benda,bleh ambek blood bleh wat TPR kekadang dapat join wad round ngn regestra(salah eja kot)..mmg seronok...
mlm2 mase pg ambek darah kat wad oren, nurse cite ade patient yg ambek air selusuh...ooo..menarik nie,1st time denga name air tu mase bace novel dr farhan,Kasih Medic kot tajuknyer..mmg sagt biase org mengandung ambik air tu bagi senang bersalin..

sorang kawan ni tanyer.."air ape2?"

dgn confidentnyer menjawab"nie air selalu org2 tue bagi,dah dibace dgn ayat2 tertentu..rasenyer ayat2 dari al-quran,selalu bagi kat org nk bersalin,bagi senang lahirkan anak, tapi kalu silap mase,terbagi awal,mybe bleh coz pre-term labour,elok kalu minum mase nk dkt beranak,bleh cptkn contrction"

"dek oi,,bukan pre-term labour,fetal distress la...",nurse tegur..

hehe...kan dah silap..confident je...xpasal2 kne gelak ngn nurse..

........................................................................................................................................................................

baru dapat observe 2x delivery...dua-dua patient saye susah nk beranak ambil mase dalam 1jam lebih....duduk kat labour room nie selalu wat hati tersentuh,bukan hanya mata mengobserve,hati pun sekali terobserve..sakitnya lahirkan anak hanya tuhan saja yg tahu...saye xpenah rase lagi la,tp tgk keadaan ibu2 nie pun dah cukup buat hati tersentuh,mcm nie rupanya susah lahirkan anak,baru mata yg memandang je yg terasa,apetah lagi ibu yg memikul.mase 1st time tgk bayi keluar,sgt tersentuh hati sampi xperasan air mate meleleh.gembire xtergamabr.hati ibu apetah lagi..patut la Allah letakn syurga dibawah tapak kaki ibu, kekuatan dan pengorbanan ibu xternilai...buat rase diri lebih menghargai kehadiran ibu di sisi,...mcm manalah ummu lahirkan anak perempuan yg sorang nie..

sejak dah observe nie,dah lame dah nk cari tips nk senang beranak...untuk bakal2 ibu yg akan mengandung....kalu bleh bia anak kua laju2....xnk lemas lame2..org kate kene slalu bersenam,plg senang pun jongging ar..so,,kpd bakal2 ibu,.jogging2 la selalu kat tasik permaisuri...nanti leh la senag beranak..

ni ade tips lain yg saye kutip dari blog org...kalu ade lagi nti saye tambah..

nie petua dr dokter Asma dr pusrawi:
  • banyakan berjalan
  • banyakn 'bersama' suami
  • minum air kelapa
  • makan sesudu minyak zaitun sehari
  • banyakn baca surah Al Waqiah dan usapkan ke perut
selalu org kerja kuat senang nk beranak..nenek cakap..sbb die dah lahirkan 10 anak..nenek kerja buat bendang...sampai skrg maseh kuat ag..

xleh tulis byk2.kne tito skrg...kalu ade sahabat2 nk share tips ag bleh la suarekan..
tgh mencari tips ag...harap dapat kongsi bersama...

#esk kne ngn awal, dah janji ngn nurse nk ambek darah kol 6 pg..




Wednesday, June 2, 2010

Satu Cinta


video

Satu Cinta-Star five

Ku memohon,
dalam sujudku padaMu,
ampunkanlah segala dosa dalam diri,
ku percaya Engkau bisa meneguhkan,
pendirianku, keimanan ku.....

Engkau satu cinta yang selamanya aku cari,
tiada waktu ku tinggalkan,
demi cintaku kepadaMu....

Walau seribu rintangan,
kan menghalang dalam diri,
ku teguhkan hati ini,
hanya padaMu,
ku pasrahkan.....

Oh Tuhan,
selamatkanlah hamba ini,
dari segala fantamorgana dunia,

Oh Tuhan,
jauhkanlah hamba ini,
dari hidup yang sia-sia............

saat senangku,sedihku,gembiraku,,walau dimana,,,ku harap Kau sentiasa disisi ku yg lemah ini,
tekadang,hati berkecamuk, hilang arah tujuan, iman bergelora,,ku cuba mencari jalan pulang,jalan yg menuju cahaya cintaMu,keredhaanMu,,
walau kekadang,tidak ku jumpa,ku tetap mengharap walau setitis keampunanMu,
hamba ini tekadang lemah menghadapi ujianMu, ku pohon secabis kekuatan dan ketabahan..
sukar ku ungkap rasa hati ini, kesedihan ku, kebersalahanku, kecintaanku,, pengharapanku...
ku lebih memahami diri ini,kerana sendiri berasa..namun Kau jauh lebih mengenali diriku, isi hatiku, apa yang terbaik untuk empunya diri kerna Engkau pemilik hatiku & empunya nyawaku...
seringkali pengharapan ku menggunung tinggi,
namun tekadang ku tidak pandai mengadukan semua itu padaMu,
kerna ku rasa malu dan hina,
adakah aku layak untuk semua itu,
hanya berbekalkan senipis iman,adakah ku layak menghadapMu,
namun ku kumpul segenap harapan dan penghambaan diri..
Ya Rabuulizzati, betapa kasih dan sayang Engkau kpd hamba hina ini,
rahmat MU melangit luasnya...

pengaduan ku terungkap dalam lirik lagu ini, ini lah ayat2 cintaku..... SATU CINTA yang ku cari segenap hidupku....

p/s: suke sgt lirik lagu ni..bisa buat hati tenang..nk korang hayati gak lirik ni.buat muhasabah diri(^^)